Unijapak šef kuhinje

Čajevi bez končića

Kamilica

Čaj od kamilice deluje smirujuće i često se koristi kao lek protiv nesanice. Ublažava bolove u želudcu, kao i simptome loše probave: grčeve, nadutost, dijareju, konstipaciju, gastritis. Stišava bolove bubrega, jetre, žuči.

Nana

Čaj od nаne je jedan od retkih čajeva koje mogu da piju svi. Karakteristične je osvežavajuće arome od mentola koja prija i starijima i deci. Našao je upotrebu kao blago umirujuće, sedativno sredstvo, deluje blago na opuštanje stomačnih mišića, pospešuje izbacivanje gasova iz digestivnog trakta. Može se koristiti kao topao i kao hladan napitak.

Šipurak

Poznat je po visokom sadržaju vitamina C, koji ima antioksidativno delovanje u organizmu. Takođe sadrži vitamine A, D, E, kao i voćne kiseline, tanine, pektin i karotenoide. Ublažava i sprečava infekciju bešike, glavobolju i vrtoglavicu. Otklanja umor, malaksalost i sklonost oboljenjima. Voćne kiseline iz šipka povoljno deluju na izlučivanje mokraće, pa sprečavaju stvaranje kamenca u mokraćnim kanalima i bubregu.

Brusnica

Mešavina biljnog čaja aromatizovan aromom brusnice, prijatnog mirisa i ukusa. Jedna filter vrećica dovoljna je za jednu šoljicu čaja. Filter vrećicu staviti u sud, preliti sa 200ml vrele vode. Nakon 10 minuta kesicu izvaditi i gotov proizvod zasladiti po volji.

Jagoda

Mešavina biljnog čaja aromatizovan aromom jagode prijatnog mirisa i ukusa. Jedna filter vrećica dovoljna je za jednu šoljicu čaja. Filter vrećicu staviti u sud, preliti sa 200ml vrele vode. Nakon 10 minuta kesicu izvaditi i gotov proizvod zasladiti po volji.

Voćni čaj

Mešavina biljnog čaja aromatizovan aromom borovnice, prijatnog mirisa i ukusa. Jedna filter vrećica dovoljna je za jednu šoljicu čaja. Filter vrećicu staviti u sud, preliti sa 200ml vrele vode. Nakon 10 minuta kesicu izvaditi i gotov proizvod zasladiti po volji.

Lipa

Biljni čaj od cveta lipe, prijatnog ukusa. Jedna filter vrećica dovoljna je za jednu šoljicu čaja. Filter vrećicu staviti u sud, preliti sa 200ml vrele vode. Nakon 10 minuta kesicu izvaditi i gotov proizvod zasladiti po volji.

Hibiskus

Zbog prisustva velike količine vitamina C i flavonoida, hibiskus ima jako antioksidativno delovanje, pa poboljšava odbrambene snage organizma. Stoga se čaj od ove biljke naročito preporučuje zimi, u vreme prehlada i gripa, jer snažno utiče na oporavak organizma.
Za osveženje: Čaj od hibiskusa pomešajte sa nanom i dobro rashladite. Probajte, prija!

Kopriva

Budući da sadrži gvožđe, čaj od koprive doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Čaj olakšava snabdevanje tela kiseonikom i štiti kod malokrvnosti.Pročišćava krv, pa je koristan kod kožnih oboljenja, bubuljica i akni. Snižava nivo šećera u krvi i poboljšava cirkulaciju.

Rtanjski čaj

Sadrži dosta etarskog ulja i tanina. Ima jako antiseptično dejstvo pa, se koristi za lečenje organa za disanje, varenje i mokrenje. Takođe pomaže poboljšanju opšteg stanja organizma .Veoma je efikasan u lečenju diabetesa, zato što gasi žeđ i ublažava bolove u gastro-intestinalnom sistemu. Deluje i kao afrodizijak.

Majkina dušica

Sadrži dosta etarskog ulja i tanina. Ima jako antiseptično dejstvo pa, se koristi za lečenje organa za disanje, varenje i mokrenje. Takođe pomaže poboljšanju opšteg stanja organizma .Veoma je efikasan u lečenju diabetesa, zato što gasi žeđ i ublažava bolove u gastro-intestinalnom sistemu. Deluje i kao afrodizijak.

Crni čaj

Brojne naučne studije potvrdile su da šolja crnog čaja smiruje napete nerve, popravlja raspoloženje i smanjuje rizik od malignih bolesti. Crni čaj zbog sadržanih sastojaka (kofeina) deluje stimulirajuće i okrepljujuće, pa smanjuje pospanost i umor. Crni čaj možete piti i umesto kafe. Jedna šoljica sadrži četvrtinu kofeina jedne šoljice kave.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je izuzetan je antioksidant. Brojnim istraživanjima je utvrđeno da redovno konzumiranje zelenog čaja obezbeđuje smanjenje rizika oboljenja od raka. Zeleni čaj pomaže u očuvanju vitalnosti, pospešuje izbacivanje toksina i usporava proces starenja. Održava budnost organizma zbog sadržaja kofeina, a neke studije pokazuju da ubrzava metabolizam i utiče na smanjenje telesne težine.

Uvin čaj

Ublažava tegobe kod upala mokraćnih puteva, olakšava izlučivanje mokraće i pomaže izbacivanje mulja, peska i kamenčića. Da bi se postigao maksimalni efekat, čaj se pije tri put dnevno i to bez šećera.

Žalfija

Čaj od žalfije zbog svog jačeg ukusa kod nas se koristi češće kao vodica za ispiranje usta nego kao napitak. Međutim, žalfija je pravi eliksir zdravlja. Leči većinu upala jer je baktericidna, posebno onih u usnoj šupljini. Pročišćava disajne organe, leči upaljeno grlo, krajnike i sluzokožu u ustima. Ispiranje usta žalfijom očuvaće vaše zube, i sprečiti pojavu neprijatnog zadaha. Reguliše znojenje. Neutrališe virus gripa i pojačava funkciju leukocita.

Beli slez

Sluz iz belog sleza povoljno deluju kod kašlja, bronhitisa, upale pluća, bronhalne astme, kao i kod oboljenja probavnih i mokraćnih organa, upale materice, upale debelog creva i dr. Iseckan koren drži se oko dva sata u hladnoj vodi (nikako u ključaloj, max 40°C) i za to vreme češće promeša. Na taj način se ekstrahuje samo sluz. Kuvanje korena nije dobro.

Kantarion

Sluz iz belog sleza povoljno deluju kod kašlja, bronhitisa, upale pluća, bronhalne astme, kao i kod oboljenja probavnih i mokraćnih organa, upale materice, upale debelog creva i dr. Iseckan koren drži se oko dva sata u hladnoj vodi (nikako u ključaloj, max 40°C) i za to vreme češće promeša. Na taj način se ekstrahuje samo sluz. Kuvanje korena nije dobro.