Unijapak šef kuhinje

Štrudla sa makom

Odlično ide uz Unijapak čaj!

Sastojci:

  • 600 gr mekog brašna,
  • 600 ml mleka,
  • 1/2 čaše mlake vode,
  • 25 gr kvasca,
  • 1 šoljica ulja,
  • narendana limunova kora,
  • 300 gr Unijapak mlevenog maka,
  • 13 kašika šećera,
  • 50 gr margarina.

Način pripreme:

Brašno usuti u posudu i u sredini napraviti udubljenje u koje ćete staviti kvasac i dve kašike šećera. Ostaviti nekoliko minuta. Kada kvasac krene da kisne dodati narendanu limunovu koru, ulje i vodu. Testo umesiti sa mlakim mlekom i podeliti ga na dva dela. Ostaviti testo da nadođe dok se ne udvostruči. Dok testo nadolazi napraviti fil. U 300 ml mleka dodati deset kašika šećera i staviti na šporet da provri. U prokuvano mleko dodati mak i kuvati pet minuta. Fil ostaviti da se ohladi. Kada su testa nadošla razviti ih na pobrašnjenoj površini. Kore trebaju da budu debljine otprilike 5 milimetara. Takođe, kore je potrebno premazati uljem. Fil prepoloviti na dva dela i nafilovati obje kore. Zatim uviti kore. U 50 ml mleka dodati jednu kašiku šećera. Kore je potrebno premazati polovinom zašećerenog mleka i ostaviti da raste petnaestak minuta. Na štrudle staviti listiće margarina. Zagrejati pećnicu na 220 stepeni.Štrudle peći desetak minuta. Nakon desetak minuta štrudlu opet premazati zašećerenim mlekom i temperaturu smanjiti na 200 stepeni. Peći još petnaestak minuta. Kada se ispeče štrudlu premazati ostatkom zašećerenog mleka, prekriti je krpom i ostaviti da se hladi. Štrudlu možete posuti Unijapak šećerom u prahu ukoliko želite.