Unijapak šef kuhinje

Mak vanilice

Sastojci:

  • 250 g maslaca ili margarina, sobne temperature
  • 130 g Unijapak šećera u prahu
  • 1 Unijapak vanilin šećer
  • 300 g brašna
  • 200 g Unijapak mlevenog maka
  • pekmez/džem po izboru

Priprema:

Uključiti rernu da se zagreje na 170 stepeni. Dva, tri velika pleha oblžiti papirom za pečenje. Izmiksati maslac/margarin sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodati brašno i mleveni mak te rukom umesiti testo. Podeliti testo na nekoliko delova te, jedan po jedan, razvijati između dva komada plastične folije. Odstraniti gornju foliju i, okruglim sekačem, iseći krugove. Ređati krugove u pripremljene plehove i peći u zagrejanoj rerni 8-10 minuta. Ostaviti pečene keksiće u plehu da se malo prohlade, nakon pečenja će biti meki, a zatim ih prebaciti na tacnu da se ohlade u potpunosti. Ohlađene keksice spajati pekmezom/džemom po želji. Složiti ih u metalnu kutiju i čuvati do upotrebe.